Cultura preventiva empresa_opti

La cultura preventiva en l’empresa

En una empresa, són molts els factors que importen per aconseguir un bon funcionament d’aquesta, però és evident que un dels més importants és la seguretat dels treballadors. Podem aconseguir la màxima eficiència econòmica i tenir els millors productes del mercat, però hem de conscienciar als treballadors de la importància de la seguretat en el lloc de treball, no solament per evitar possibles problemes legals, sinó, el que és més important, per evitar accidents, amb el consegüent descens en el rendiment laboral que aquests poden comportar.

Segur que coneixes les lleis de prevenció de riscos laborals i totes les normatives existents, però és possible que, a hores d’ara, ja t’hagis adonat que això no és suficient. Si vols aconseguir una cultura preventiva real, el millor és que acudeixis a una empresa de prevenció de riscos laborals que t’ajudarà a garantir la seguretat de la teva empresa. Però què és la cultura preventiva? Com ja hem dit, les normes no són suficients si no es compleixen. Per això, és de vital importància crear una cultura en què els clients tinguin una actitud proactiva cap a la seguretat i la prevenció de riscos laborals. I com es fa això?

Com crear una cultura preventiva en una empresa?

Hi ha diversos factors que intervenen en la creació d’una cultura preventiva en el teu negoci, però has de prestar especial atenció als temes relacionats amb la formació i la comunicació. 

Formació per a una cultura preventiva

Ja són molts els títols acadèmics relacionats amb la prevenció de riscos laborals. Des de professionals amb títols de formació professional fins a posseïdors d’un títol de màster ocupen llocs de treball en empreses de prevenció de riscos laborals que poden ajudar-te a millorar la seguretat del teu negoci.

No obstant això, un dels aspectes més importants és la formació dels responsables de prevenció en l’empresa i, per descomptat, la formació dels teus treballadors. És necessari introduir a tots els membres de la teva empresa els coneixements necessaris per implementar la cultura preventiva que necessites.

Tanmateix, no n’hi ha prou amb implementar cursos i confiar que els coneixements hagin sigut correctament assimilats. Si de veritat vols aconseguir una cultura preventiva eficient, has d’utilitzar sistemes d’avaluació per assegurar-te de què aquesta informació hagi sigut assimilada.

 

Comunicació ascendent, descendent i transversal

Qui veu millor en el dia a dia la realitat sobre el funcionament de la teva empresa que els treballadors? Pensa que ells poden identificar problemes generals en el funcionament del teu negoci, situacions de risc i altra informació que pot ser útil per a tu. Per això, has d’assegurar-te de què, quan es donin aquestes circumstàncies, és molt important que la comunicació a l’empresa sigui fluida i clara. 

A més, els plans de prevenció han de ser transmesos correctament. Per això, el millor pel teu negoci és plantejar projectes únics i globals, amb instruccions clares i senzilles i que poden valorar-se a través d’indicadors concrets.

Així doncs, les normes no són suficients per aconseguir una cultura preventiva. Per a això, la formació i la comunicació són fonamentals.