estres-laboral

Com pots combatre l’estrès laboral?

Qui no ha patit alguna vegada estrès laboral? Sens dubte, és un dels problemes més importants als quals ha d’enfrontar-se qualsevol empresa. Per això, és fonamental que tant els empleats com els responsables d’un negoci ens conscienciem de la necessitat de combatre’l amb els mitjans més eficaços al nostre abast.

Lluitar contra l’estrès laboral, i fins i tot, prevenir-lo, passa per canviar hàbits tant dels treballadors com de l’empresa. Quan aprenem a gestionar la nostra rutina d’una altra manera més positiva aconseguim que, encara que haguem de soportar molta pressió en el nostre treball, l’estrès laboral no faci efecte en nosaltres de manera excessiva.

Ser realistes

Marcar-nos objectius a realitzar que siguin realment possibles és una bona manera de sentir-nos satisfets laboralment i de motivar-nos a anar més enllà. Aquesta estimulació contínua resulta sempre positiva i, a més, no arriba mai a sobrepassar.

En el mateix sentit, és important que ens programem les activitats sent realistes amb el temps de què disposem i que sabem anem a emprar per a una determinada tasca. Si nosaltres controlem la feina, en lloc de la feina a nosaltres, ens sentirem menys nerviosos i evitarem estressar.

Aprendre a comunicar-nos

Moltes vegades ens sentim estressats perquè, simplement, no sabem com dirigir-nos a un cap o company i dir-li els problemes que tenim per dur a terme una tasca. Ser capaços de comunicar-nos adequadament i, sobretot, de dir ‘no’ quan la situació ho requereix és vital per evitar l’estrès laboral.

Cuidar-nos al màxim

Per rendir de manera òptima en el nostre lloc de treball, és important que aprenguem a cuidar-nos adequadament, tant física com psicològicament.

Assegurar moments de relaxació és essencial per a una bona higiene mental i, per tant, perquè puguem desenvolupar les nostres tasques sense bloquejos ni sensacions de nerviosisme o angoixa.

Les tècniques de relaxació com el ioga ens permetran, a més, aprendre a controlar les nostres emocions. I, sobretot, és molt important que aprenguem a controlar la nostra respiració per reduir la nostra ansietat i ajudar-nos a enfrontar-nos a situacions de nerviosisme de la millor manera possible.

Així mateix, l’exercici és una bona opció per mantenir-nos físicament bé i, alhora, reduir els nivells d’ansietat i estrès laboral.

Fins i tot durant la jornada de treball cal que trobem algun petit moment per desconnectar la nostra ment dels quefers diaris i tornar, d’aquesta manera, a la rutina amb més forces.

Per descomptat, descansar bé i mantenir una dieta saludable són també dos requisits imprescindibles per a assegurar-nos una bona resposta davant l’estrès, ja que ens ofereixen la fortalesa física i mental necessària per fer front a qualsevol agressió externa.

No podem oblidar que l’estrès laboral ens pot provocar problemes tan importants com mals de cap, trastorns digestius, problemes en relació amb el menjar, apatia i, fins i tot, depressió. Saber cuidar-nos i tenir un entorn personal i de treball el més saludable i equilibrat possible és imprescindible per evitar que el nostre estat de salut es vegi afectat seriosament.