L’estrès tecnològic en les pimes

La transformació digital de las empreses es un dels grans reptes actuals dels negocis. No obstant això, aquest sistema que ofereix grans avantatges també pot produir alguns inconvenients. L’estrès tecnològic és un dels més evidents. És a dir, és important no posar l’atenció únicament en la tècnica, perquè també és determinant atendre al pla humà.

L’estrès tecnològic és aquella sensació de malestar emocional o incomoditat que experimenta un treballador davant un entorn exterior de canvi que l’obliga a actualitzar-se i a adquirir noves competències en tecnologia de forma ràpida.

Molts treballadors tenen poca formació en aquest camp i se senten totalment desbordats en haver de donar resposta a les seves tasques professionals des del nou marc de la tecnologia. A més, l’estrès tecnològic també mostra una nova realitat.

La ubicació laboral deixa de ser tan determinant ja que, per exemple, el professional pot consultar les novetats del seu correu electrònic des de casa o qualsevol altre lloc. Quelcom que també passa durant les vacances. No obstant això, el veritable descans d’un professional no només és físic, sinó també, mental. Per tant, el risc d’aquesta manca de desconnexió és l’absència real de descans.

D’altra banda, la digitalització ofereix avantatges, però també, transforma l’ésser humà en un ésser vulnerable i dependent de la tecnologia. I la tecnologia no és perfecta, també és fràgil davant les fallades tècniques que, en molts casos, poden alterar el ritme de treball generant una enorme sensació d’incertesa fins que es resolen.

A més, el temps que el professional passa en contacte amb la tecnologia se suma a tot l’espai personal que el treballador gaudeix en el seu temps lliure associat a les xarxes socials i internet. Com afecta aquesta situació als treballadors? Aquest fet pot generar cansament mental i, també, ansietat. La sensació de dependència de la tecnologia pot produir canvis d’humor i dificultats de concentració.

Com aplicar mesures de prevenció?

1. És molt important respectar els horaris de treball dels empleats per no enviar-los missatges de correu electrònic, però sobretot de WhatsApp, fora de l’horari d’oficina.

2. Les persones al centre de tot. Segons Albert Bartomeus, director de l ‘àrea financera i Business Developement de IM2 The Group“el més important en la digitalització és posar a les persones al centre de tot i que la tecnologia sigui una eina que faciliti la vida a las persones i les empreses. En el moment que posem la tecnologia al centre dels nostres objectius i les persones son esclaus d’aquesta tecnologia és produeixen situacions de fracàs, desmotivació, estrès, poca involucració… és adir un fracàs tant per les persones com per la tecnologia.”

3. Ofereix formació als treballadors per potenciar l’adaptació al canvi en l’era tecnològica. En aquest sentit, Albert Bartomeus afegeix: “Moltes vegades oblidem que la tecnologia ha de ser un facilitador de les coses i no un obstacle al desenvolupament de les persones. Crec que és molt important la formació a tots els nivells i necessitats i sobretot entendre i explicar el per què necessitem una o altra tecnologia. No per ser més tecnològics serem millors ni farem millors a les persones.”

4. Suport a la conciliació laboral. La digitalització pot produir nombrosos beneficis en relació amb el suport a la família. Per exemple, treballar de forma puntual des de casa o acordant prèviament algunes dates, pot representar un benefici social ben valorat per alguns empleats.

5. És recomanable que a l’empresa hi hagi una zona de descans i desconnexió perquè els empleats puguin gaudir de les seves pauses.

Per tant, és determinant potenciar la prevenció de l’estrès tecnològic a l’empresa recordant que la tecnologia és un mitjà, però no un fi en si mateix. El veritablement determinant és la cura de les persones. Recorda aquest missatge de Plató: “La part mai pot estar bé almenys que el tot estigui bé”. És a dir, observa l’empresa des d’una visió integral. La digitalització és una part del projecte present, però no ho és tot.