EPI i EPC: tot el que has de saber

Els EPI i els EPC són elements imprescindibles en la seguretat laboral, ja que en tota empresa existeixen riscos. Segur que saps que els empleats són el principal actiu d’una empresa, i per aquest motiu cal protegir-los davant accidents o altres danys. No obstant això, saps quina diferència hi ha entre un equip i l’altre? Anem a veure-la.

Diferència entre EPC i EPI

El primer és l’equip de protecció col·lectiva i el segon el de protecció individual. Mentre que el EPC s’utilitza per protegir a un o, fins i tot, a més treballadors i mai s’aplica en el cos, l’equip de protecció individual serveix per a un sol empleat i sí es col·loca en el cos.

Com veus, podem dir que l’equip de protecció col·lectiva està dissenyat per eliminar els riscos, mentre que el de protecció individual és el que protegeix al treballador en el cas que finalment succeeixi un accident.

Quin equip s’utilitza en cada cas?

Molt important: el EPC sempre és prioritari, és a dir, no s’usarà un equip de protecció individual sense haver implementat abans mesurades de protecció col·lectiva. Això és així perquè el primer és procurar que no hi hagi cap accident, solament si no és possible reduir els riscos a zero, es recorrerà a un equip per prevenir els possibles danys en l’empleat.

Anem a veure-ho amb un exemple. Imagina una empresa en la qual, per la seva naturalesa, poden arribar a emetre’s gasos nocius per a la salut. El primer és instal·lar extractors, filtres o les mesures de seguretat que es precisin perquè aquestes substàncies no arribin als treballadors. En el cas que sigui impossible evitar-ho, o es vulgui prendre una precaució addicional, proporcionarem als nostres empleats protecció per a les vies respiratòries.

En definitiva, el que no podem fer és optar per usar mascaretes sense haver instal·lat prèviament en el recinte els elements necessaris per eliminar o reduir aquestes emissions.

Quins tipus d’equips hi ha?

Pot ser que et preguntis quin tipus d’equipament utilitzar. La realitat és que això dependrà de la naturalesa de l’activitat. En el cas dels EPI, podem trobar protecció per a les vies respiratòries, com s’esmentava en l’exemple anterior, però també per a el cap , per als ulls, les oïdes, cinturons de seguretat, roba protectora i altres elements.

Quant als EPC, és comú trobar baranes o extractors, però la veritat és que hi ha molts elements que podem classificar dins d’aquesta categoria. Aquí es troba tot allò que contribueix a eliminar riscos i al fet que no arribin a produir-se accidents.

Acudeix a una empresa de prevenció de riscos laborals

Com has vist, els EPI i els EPC són indispensables sempre que en la teva empresa hi hagi algun tipus de risc per als empleats. En el cas que tinguis dubtes sobre com implementar aquestes mesures de seguretat laboral, sempre pots acudir a una empresa de prevenció de riscos laborals que t’ajudarà a avaluar i decidir quins elements són necessaris en les teves instal·lacions. Una bona prevenció pot reduir la sinistralitat laboral, així que no dubtis a prendre les decisions necessàries.