La importància dels plans d’emergència

La Llei de Prevenció de Riscos Laborals determina que les empreses han de comptar amb plans d’emergència per als riscos que puguin existir. Així mateix, marca que s’han de fer simulacres de manera periòdica, com a mínim una vegada a l’any. Podem diferenciar entre diversos nivells d’emergència, tenint en compte la seva gravetat, i tindrem diferents maneres de procedir per a un cas o l’altre.

Però, per a què serveix un pla d’emergència?. Es tracta d’establir un protocol d’actuació per a aquestes situacions imprevistes. L’objectiu final de tot això és minimitzar els danys, tant humans com materials o econòmics. Tot això es fa mitjançant una anàlisi dels riscos i una optimització dels recursos.

Per què són tan importants la prevenció i els simulacres?

Pot ser que et preguntis si el que hem explicat és realment tan important. La resposta és afirmativa, ja que els empleats han de conèixer la manera de procedir abans que es doni la situació d’emergència. Pensa que en aquest moment no podem parar-nos a explicar què ha de fer cadascun. Per això, amb els simulacres deguts, aconseguirem que cada persona sàpiga el que ha de fer. Les persones amb una funció assignada tindran assumit la seva comesa i la resta sabrà com evacuar la zona.

Pot ser que pensis que a la teva empresa no passarà res, que no estàs en una zona de risc. No obstant això, sempre pot haver-hi fallades inesperades que desencadenin una situació d’emergència. És per aquest motiu que, en qualsevol cas, cal incorporar aquestes eines preventives.

Els simulacres: una eina per detectar fallades

Més enllà de formar a la gent per actuar en aquest tipus de casos, els simulacres et permeten detectar fallades. Pot haver-hi errors en els plans d’emergència dels quals no t’havies adonat. Posant-los en pràctica, tens l’oportunitat d’observar què es pot millorar i implementar-ho.

Què ha d’incloure un pla d’emergència?

En un pla d’emergència has d’identificar les amenaces i quina probabilitat hi ha que es facin realitat. A més, estimaràs els recursos que hi ha disponibles en l’empresa i conformaràs la brigada d’emergència.

La brigada d’emergència és crucial en els primers minuts, ja que els bombers, la policia o qualsevol servei al qual hagis de recórrer trigarà uns minuts a arribar. Aquest grup té com a funció executar les accions necessàries en un inici, per la qual cosa és tan útil com necessari.

Acudeix a una empresa de prevenció de riscos laborals

Els plans d’emergència han d’elaborar-se amb cura i tenint en compte tots els detalls. Si no estàs segur de com dur-los a terme o no saps si estàs complint amb tots els requisits que marca la llei, sempre pots acudir a un servei de prevenció de riscos laborals. Així obtindràs l’assessorament necessari per implementar correctament totes les mesures que requereix la teva empresa a l’hora de combatre situacions d’emergència.