Qualitat de vida en el treball: com aconseguir-la?

La qualitat de vida en el treball és un element indispensable pel qual tant empreses com treballadors s’han d’esforçar a aconseguir. Consisteix a tenir una visió positiva de totes les parts de la companyia, així com en sentir-se bé a nivell personal amb el treball i l’entorn laboral. Per a això, és evident que s’han de complir algunes condicions. L’organització pot treballar perquè els empleats se sentin millor, però aquests també hauran de posar de la seva part per arribar a aquest benestar.

Anem a veure què poden fer, tant empreses com treballadors, per aconseguir aquest objectiu.

Maneres d’aconseguir el benestar a la feina

Salut laboral i personal

La salut és el primer, i la vida laboral no és una excepció en aquesta màxima. L’empresa s’ha d’ocupar que les instal·lacions siguin segures i ergonòmiques, quan parlem d’una oficina, i també de procurar als empleats l’atenció adequada si tenen algun problema. Els empleats, per la seva banda, han de prestar atenció a la seva salut. Fer-se les revisions pertinents i controlar els problemes que puguin derivar de la feina, com dolors musculars o un estrès excessiu.

Fer exercici en el nostre temps lliure és una mesura que ens pot ajudar en aquest sentit.

límits necessaris

Posa uns límits entre la teva jornada laboral i la teva vida personal i procura no traspassar-los. Apaga el mòbil d’empresa durant el teu temps lliure i no consultis l’email si no és absolutament imprescindible.

L’empresa, per la seva banda, haurà de respectar els temps de descans i no demanar res fora de l’horari laboral. També és una bona idea implementar certa flexibilitat en l’horari per poder conciliar el treball amb els assumptes personals o familiars.

Troba la motivació

L’empresa pot assignar tasques atractives i programes de formació perquè els empleats tinguin l’oportunitat de créixer personalment, però la motivació és al cap i a la fi quelcom que ha de trobar cadascú per si mateix. Cal intentar aprofitar l’aprenentatge i posar el focus en les coses positives del nostre treball per motivar-nos. Recorda que hi ha molt més que un sou esperant a la feina.

Bon ambient amb caps i companys

Són les persones amb les quals tractarem durant gran part del dia, així que el millor és tenir una bona relació amb ells. Per la nostra banda, intentarem ser oberts i entaular alguna conversa més enllà del que és estrictament laboral. A més, hauríem de mantenir sempre una bona comunicació pel que fa al treball, tant amb els companys com amb els caps.

L’empresa pot posar en pràctica activitats de team building per reforçar aquests llaços. No obstant això, pel que al dia a dia es refereix, el que més ajuda és que els caps escoltin als empleats i mantinguin una comunicació fluida.

Un entorn agradable

L’empresa ha de procurar unes instal·lacions idònies, però després és tasca de tots mantenir-les en bon estat. Treballar en una taula ordenada ens farà sentir millor que treballant envoltat de munts de papers.

Aquestes són algunes maneres de millorar la qualitat de vida en el treball, cosa que també notaràs en el teu dia a dia.